Baru awal Ramadhan, saya dah start post entry biskut raya. Puasa pun belum tentu penuh lagi. Sorry ya. Tujuan asal saya buat BISKUT SARANG SEMUT kali ni bukan untuk raya. Tapi disebabkan MENGIDAM. Hihihihi...Yes I'm pregnant with my second baby rite now (ikuti cerita sepenuhnya disini). Minggu ni dah masuk 27 weeks +++ . Actually saya sendiri tak pasti berapa usia kandungan saya yang sebenar coz tiada tarikh last period dan saya cuma scan baby bila kandungan dah mencecah 20 weeks (kes pregnant tapi tak sedar sampai baby dah menguit-nguit dalam perut). So, walaupun usia baby masa scan 20 weeks tu tak berapa accurate, doctor decided to rely on that. Anyways, perkembangan baby @ adik positif dan aktif. Doakan semoga adik sehat dan selamat hendaknya. Dalam hati, terbit rasa bersalah yang amat sangat sebab tak sedar kewujudan adik selama 5 bulan pertama. Perkembangan Abang (dah start kena panggil abang) Amrsyar? Owhhhh !!!!! He can walk run already dan ada 4 batang gigi (2 atas dan 2 bawah). Kerjanya tiap hari kejar orang sambil asah gigi-gigi dia. Jenuh saya suruh dia berhenti sebab nyilu. I guess that is his hobby currently.
Ok..tuan rumah dah tersasar jauh dari tajuk. Back to our Biskut Sarang Semut. Last week, saya memang mengidam sangat nak makan biskut ni. Siap suruh En Amri cari kat PD. Tapi, saya kecewa sangat-sangat sebab tak ada orang yang menjual. Maybe sebab biskut ni complicated sikit nak buat. Bukan semua orang rajin nak menyagat. So, nak tak nak..terpaksa lah masuk dapur dengan perut yang memboyot. Bahan-bahan biskut senang nak cari. Cuma bila part nak menyagat tu, saya jadi penat sikit. Saya buat 3 seisi menyagat untuk habiskan satu adunan ni. Sagat, bakar then tidur (harap-harap bil elektrik tak tinggi bulan ni). Alhamdulillah akhirnya selesai jugak misi Biskut Sarang Semut. Setiap kali habis membakar, saya terus makan. So at the end, saya cuma dapat satu tupperware kecik untuk dijadikan stok simpanan. Walaupun sturktur dalam biskut ni tak berapa nak jadi macam sarang semut, tapi still sedap. Rasanya satu adunan ni habis masuk perut saya sorang je. Teruk kan preggy mommy ni.
BISKUT SARANG SEMUT
Resipi Asal : Biskut Sarang Semut dari dapur CikWan
Bahan-Bahan
120g gula castor
250g mentega
300g tepung gandum
120g tepung jagung
50g tepung kastard
1 biji kuning telur
sediikit esen vanilla
manik color / coklat rice
1. Pukul mentega dan gula sampai gebu.
2. Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan tepung kastard sedikit demi sedikit sambil dipukul.
3. Uli sehingga menjadi doh.
4. Sagat doh ke dalam mangkuk. (lebih senang kalau guna penyagat cheese).
5. Sudukan ke dalam paper cup.
6. Taurkan manik color/coklat rice.
7. Bakar pada suhu 180 C selama 15 hingga 20 minit.
<<<<< Selamat Mengukies >>>>>
Sy pun suka biskut sarang semit nih, tapi nak membuatnya alahai... :(
ReplyDeletenak buat tu memang kena ada azam yg kuatt sikit
Deletekeras ke adunannya hingga boleh disagat?..nak try wat lepas ni..
ReplyDeleteadunan x keras dan x lembik sangat. kalau pakai penyagat cheese tu, x payah sagat..just tekan sikit
DeletePehh sedapnya biskut sarang semut ni! Tapi tak reti la nak membuat tu. Takut hangus & tak jadi. Huhu~
ReplyDeletenak bakar senang je.yang nak menyagat tu seksa sikit
Deletenampak sedap je..hehe..takpelah, untuk baby dalam perut ye..hehe
ReplyDeletesaya tak pernah buat..tak reti..hehe
memang sedap pun..demi baby apapun mama dia sanggup buat
Deleteya allah... biskut kegemaran mama nih....
ReplyDeleteselera kita sama la mama hasniza
Deletesedap.. tapi .... hehe penat nak sagat.
ReplyDeletesedap biskut nie..baru makan aritu..hehe
ReplyDeletesedap kan..bila dapat makan memang x boleh stop
Deletebelanje la..
ReplyDeletehehe..
tahniah bakal dapat baby lagi,,, camana boleh tak sedar kehadirannya tuu
ReplyDeleteakak pun suka biskut ni,,, tapi sampai sudah tak pandai buat
salam..
ReplyDeletesedap..senang jugk buat kan..tp lum ade ksmptn utk buat lagi kuih srng semut ni..huuu thun ni buat kueh lain..mayb ble buat utk thun dpn lau pnjng umo..hee ^_^