Atas permintaan best friend En Amri..saya mem"baking" RVC sekali lagi. This time RVC saya dah tak jadi CVC (Chocolate Valvet Cake) lagi. Awal-awal lagi saya dah beli red coloring. But warna merahnya tak la menyala sangat sebab saya tak berani letak banyak pewarna.
Still using the old recipe for both cake and cream cheese frosting. The texture, still moist macam valvet. Bagi saya if teksture RVC tak moist macam baldu, then that cake should not be called as Red Valvet Cake. But depends pada orang. Ada setengah yang suka RVC ni jadi macam sponge cake.
My 2nd time RVC |
salam nk tanya, klu kita guna frostingnya drpd cream cheese n gula semata2..bleh x kita guna nozel urk mendeko? klu kita guna nozel murahan yg ada jual kt kedai biasa tu leh jd bentuk2 cantik x? Saya ada mslh nk mendeko frosting cheese ni..x menjadi je.
ReplyDeletesalam
Deletesorry la dear saya pun bab mendeco ni kelaut jugak.ni pun saya guna piping beg plastik dan gunting muncung dia je.
tapi saya rasa butter membantu frosting tu dapat teksture yg lembut rasanya
wahhh! mcm sedap je ni :)
ReplyDeletesedap la jugak : )
DeleteWow!! sedapnye nmpk ;D
ReplyDeletetq singgah
Deletetaste pun not bad
kek..dah lama xmkan..
ReplyDeletesila la makan cik mun
DeleteSedapnyee. Dah lama tak makan red velvet! Nak bake sendiri tak reti. =.="
ReplyDeleteassalam ..nampak sedap..mama nak sikit.. ;)
ReplyDeletehi Putri...salam ukhwahh....
ReplyDeleteRVC..blom brani buat for 2nd time....1st time, x seswai kt tekak ni....mybe boleh try next time....