Saturday, September 3, 2016

Muffin Coklat Berinti Coklat

Dah berkulat blog ni...tak ber'update'. Lately saya jarang nak bereksperimen kat dapur. Kalau masak pun...cuma recycle resipi lama. Actually...buat masa ni saya tak banyak masa nak try and error sebab ada dua perut kecik yang ternanti-nanti hasil saya masuk dapur. Tak sampai hati nak bagitau masakan Mama tak jadi...huhuhu....so saya ambik jalan paling selamat....just recycle resipi yang saya dah master.

Tapi last weekend...saya buat muffin coklat. Itupun guna tepung muffin instant brand Nona. Actually saya beli tepung instant ni kat Tesco. Beli pun sebab dia reduce price sebab dah nak expired. Saya just follow instruction kat belakang kotak. Tapi saya gantikan air dengan susu. Hasilnya....tak mengecewakan. Alhamdulillah...walaupun barang dah nak expired tapi rasa muffin still mabeles....moist dan sangat bercoklat gitu.

Disebabkan hubby saya jenis yang tak suka muffin kosong...so saya just insertkan kepingan coklat bar yang kecik (saya guna coklat Cadbury) ke dalam muffin. Saya insertkan time muffin baru lepas keluar oven means time panas-panas lagi. So nanti coklat tu akan cair kat dalam muffin dan bolehlah dianggap sebagai inti.Hahaha....hentam saja la.

Bila malas-malas ni memang banyak idea simple datang. Huhuhu....tah bila la agaknya Puan Putri ni nak rajin macam dulu. 

1 comment:

  1. Waaahhh nampak sedap muffin soklat tu Putri.. Makan panas-panas, yummy! Kalau ada filling lagi best!

    ReplyDelete