Friday, March 2, 2012

Fetal Doppler

Salam Peeps

Pagi tadi tengah syok-syok dok mengaktifkan kilang taik mata, tetiba Mama ketuk pintu bilik sambil jerit "Posmen hantar barang kat hang". Terus bangun dan mandi.. Excited !!!!! YE YE !!!! MY FETAL DOPPLER ALREADY ARRIVED !!!!!! 


WHAT IS FETAL DOPPLER?
Pernah tengok tak iklan susu Anmum. Bagi bakal-bakal mommy mesti sedarkan model tu pakai earphone sambil letak satu alat kat perut dia. Yappp !! Alat tu la dipanggil FETAL DOPPLER. Fetal Doppler digunakan untuk dengar heartbeats unborn baby. Actually alat ni tak penting pun, tapi untuk bakal-bakal mommy yang tak ada pengalaman pregnant (macam aku) mesti selalu risaukan. Today aku dah masuk minggu ke-18 but, aku tak pandai nak rasa baby movement lagi. Sometime aku rasa macam ada pergerakkan tapi, aku confuse itu angin ke or baby yang gerak. Bila, aku pergi hospital kerajaan untuk check up, nurse tak pernah pulak nak guna apa-apa alat untuk dengar heartbeats baby. Tak apa lah..aku faham. Beside me, banyak lagi kes-kes kronik yang hospital kena handle. So, aku ambil inisiatif sendiri, beli alat ni dan dengar sendiri. PUAS HATI !!!

Actually during 9 weeks pregnancy, aku dan En. Amri dah dengar heartbeats baby masa kami pergi scan untuk pertama kali. Laju sangat. Perasaan masa tu..macam nak nangis pun ada. Tapi cover..nanti Doctor Sutha gelakkan aku pulak. 2nd time scan, aku pergi private clinic di Ipoh. But scanner di klinik tu tak boleh dengar heartbeats baby. Cuma dapat tengok baby gerak-gerak. Doktor cakap tak payah dengar heartbeats pun tak apa, sebab baby bergerak dengan aktif.  And after that till now, aku dah tak pergi scan lagi. Tunggu 22 weeks baru nak pergi scan balik untuk tahu gender baby.  

Pagi tadi, dapat-dapat doppler ni, aku terus curi bateri remote control aircond bilik adik aku (sorry ya Mak Su). Pasang and terus guna. Mula-mula payah jugak nak mencari. Habis satu perut berlumur dengan gel. But, at the end..dapat jugak. Dia duduk di tengah-tengah. Heartbeats rates paling tinggi hari ni 138 bpm (if dalam range 110-180 bpm, dikira normal). Ada mitos yang kata if rate below 140 bpm, maksudnya baby boy. Lebih daripada tu maksudnya baby girl. Tapi itu cuma mitos...bagi kami, girl or boy..mana satu pun tak apa. Asalkan semuanya selamat dan sempurna. 


About this doppler. Harga RM 230. Ada LCD screen untuk display heartbeats rates (so tak payah kira). Power source: Bateri AAA 2 biji. Disertakan sekali dengan gel, earphone dan kabel untuk connect ke laptop (kalau ada niat nak record). Warranty selama 1 tahun. Kalau berminat boleh tinggalkan comment.

Ok thats all for now. Aku terasa macam nak makan lagi. Bye !!!

26 comments:

  1. Hi, saya berminat utk membeli Doppler ni...you still have this? appreciate if you can reply me at ng.cherlyn@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Page https://www.facebook.com/MommyToBeAndBabyDoppler sells fetal doppler.i bought last yr the price was only rm130 .

      Delete
  2. beli kat mana..dok ,cari tak jmp semurah ni

    ReplyDelete
  3. hi.. saya nak beli la fetal doppler ni... beli kat mana ya.. email me ntasja1@yahoo.com tq

    ReplyDelete
  4. berminat nak beli...email detail kat zaihan_5358@yahoo.com

    ReplyDelete
  5. berminat nak beli...email detail kat zaihan_5358@yahoo.com

    ReplyDelete
  6. Assalam.. boleh email pasal doppler tu beli kat mane? berminat nak beli.. hubby asik ajak g scan je.. lau ade doppler tu leh cek hari2 heartbeat.. hehe.. email : penggemarsup@gmail.com.. tq..

    ReplyDelete
  7. Salam.. saya berminat.. suhaila3737@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry ya buat masa ni x ada lg la doppler ni
      if ada nanti saya gtau ya

      Delete
  8. boleh dptkan fetal doppler di www.didiksihat.com tQ

    ReplyDelete
  9. Sy berminat nk beli... ada stok lg? Email sy :
    fai.eross7777@gmail.com

    ReplyDelete
  10. hi..im 15 weeks with twins..mana nak dapat doppler nie ye? pls email kat r_premlata@yahoo.com

    ReplyDelete
  11. hi..im 15 weeks with twins..mana nak dapat doppler nie ye? pls email kat r_premlata@yahoo.com

    ReplyDelete
  12. Hi.interested. Bleh email? eleenshazleen@gmail.com

    ReplyDelete
  13. Saya berminat...mohon email casey_shane83@yahoo.com

    ReplyDelete
  14. nak. email to ashyanair@gmail.com

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. hai all... boleh dptkan fetal doppler dari saya www.didiksihat.com
    fb page: didik sihat enterprise

    ReplyDelete
  17. sape2 berminat,boleh bli dgn i.
    lcd n color lcd available.
    harga rm140 and rm180 all incl postage.

    berminat jd agent dropshipping,pls pm me.tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. sy berminat. masih ada lagi ke? mcmana nak contact u?

      Delete
    2. hi awk, sy ada jual fetal doppler. ni page saya ya : Love Me Munchkin

      Delete
    3. hi awk, sy ada jual fetal doppler. ni page saya ya : Love Me Munchkin

      Delete