Friday, August 23, 2013

Food Craving 2 : Puding Roti Bersama Kuah Kastard

Ini kes mengidam lagi. Agaknya tekak saya dah boring dengan menu raya, tiba-tiba je tekak ni teringin nak makan PUDING ROTI DENGAN SOS KASTARD. Bila dah dikatakan mengidam tu, means tak boleh nak tangguh-tangguh lagi dah. Sebaik saja Ali Amrsyar tido, saya terus masuk dapur. After almost 1 jam ber"pong pang" di dapur, ini lah hasilnya :

Puding Roti Bersama Kuah Kastard
Sorry lah gambar puding roti ni agak kurang menyelerakan sikit sebab saya snap sebaik saja habis bakar. Masa ni tekstur puding agak lembik lagi. Esoknya waktu nak makan untuk kali yang ke-2, tekstur dan rasa dia lagi sedap. My toddler siap boleh habiskan sepotong lagi. Apa yang saya suka sangat pasal puding ni, bila makan part yang over baked sikit. Rasa crunchy + sos kastard yang agak pekat = heaven. 

Puding Roti Bersama Sos Kastard

Bahan-bahan

Untuk Puding
7-8 keping roti 

* 500 ml susu segar 

* 4 sudu besar gula halus
* 2 biji telur
* 1 sudu teh esen vanilla
* 1 sudu kecil serbuk cinnamon
2 sudu besar butter - cairkan
3 sudu besar kismis

Untuk Sos Kastard
1 tin susu cair
1/4 tin air (guna tin susu cair tadi)
2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar gula

Untuk Puding Roti
1. Satukan bahan-bahan bertanda *. Kacau rata. 
2. Koyakkan roti dan rendam dalam campuran bahan bertanda *. Rendam seketika sampai roti menyerap campuran tadi.
3. Masukkan separuh kismis dan butter yang dicairkan. Gaul rata.
4. Masukkan adunan ke dalam loyang dan taburkan baki kismis. Tekan sedikit kismis dengan menggunakkan sudu.
5. Bakar pada suhu 180 darjah selama 30 minit (saya bakar selama 40 minit. Ikut oven masing-masing).

Untuk Sos Kastard
1. Satukan susu cair, air dan gula. Panaskan atas api yang perlahan.
2. Masukkan tepung kastard, Terus kacau sampai sos menjadi pekat.

8 comments:

  1. boleh try nie... coz salah seorang pgemar roti.
    tq 4 sharing yup ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang sgt nl buatnye..sila la mencube

      Delete
  2. favorite en suami nie..ly la cube...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo ad roti yg dh nk expired tu lg elpk buat..

      Delete
  3. wahh..dah lama teringin nak buat, tapi tak pernah ter'google' cari..bagus juga Putri share :)

    ReplyDelete