Tuesday, November 13, 2012

Breakfast For Today

Salam All

Happi Deepavali. Hari ni saya terawal bangun pagi. Biasanya saya bangun bila Amrsyar bising-bising ajak main. But today, pukul 5.45 pagi, saya dah terjaga. Tiba-tiba terasa nak mem"baking" untuk orang sakit aka En Amri yang tengah diserang selsema dan batuk. Since Amrsyar pun tengah tido nyenyak, saya pun memulakan projek MUFFIN LEMON. Nak buat muffin ni tak ada la susah sangat..but since saya dah tinggalkan rumah ni almost 10 months, peralatan baking saya dah lintang pukang. Terasa semuanya serba tak kena. After 1 hour, 1st batch muffin siap dibakar and the taste...yeeeeeeeeeeeeeeeeek!!!!! Rasa macam sabun basuh pinggan. Huhuhuhu..sedey sangat. My first attempt nak mem"baking" selepas delivered Amrsyar..failed. Tak apa la..InsyaAllah next time saya cuba lagi dengan recipe yang saya familiar (kalau itu pun still failed gak..that means saya memang dah hilang bakat mem"baking").

Untuk mengubat hatiku yang kuciwa, saya masak BIHUN GORENG SINGAPORE. Actually ini kali ke-2 saya cuba buat bihun singapore (1st time buat, bihun saya jadi berair). Alhamdulillah..kali ni menjadi. Rasa masam, lada hitam, garam dan gula semua cukup. Orang sakit tambah sampai 2 kali. Hahahaha..ok lah tu. Next time boleh buat lagi memandangkan kat dalam stor ada 2 pek bihun tak bebuka lagi. Ok la here is the recipe for BIHUN GORENG SINGAPORE (recipe muffin lemon tak dapat nak dishare memandangkan hasilnya agak mengeciwakan).

BIHUN GORENG SINGAPORE

Bihun Goreng Singapore bersama Muffin Lemon
yang tak berapa nak jadi

Bahan-bahan (untuk 2 orang)

1/2 paket Bihun (rendam semalaman)
3 ulas Bawang Putih
Serbuk lada hitam (secukup rasa)
1 1/2 sudu besar Cuka
6 ekor Udang
1 tangkai Cili Merah (hiris)
1 biji Tomato (hiris besar)
Garam dan Gula

1. Tumbuk bawang putih. Campurkan dengan serbuk lada hitam.
2. Panaskan minyak. Tumis bawang putih sampai naik bau.
3. Masukkan udang. Masak hingga separuh masak.
4. Masukkan sedikit air dan cuka. Masukkan garam dan gula.
5. Masukkan bihun. Masak till bihun lembut.
6. Masukkan cili merah dan tomato. Masak sekejap.
7. Hiaskan dengan daun sup dan telur goreng.

@@@@@ Selamat Mencuba @@@@@

12 comments:

  1. Replies
    1. resipi simple dimple je..wajib cuba..hehe

      Delete
  2. bihun ni saya suka. Tapi tak pernah try buat sendiri lagi. terima kasih bg resepi. InsyaAllah akan cuba buat nanti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapkan bihun singapore ni.akak terpaksa buat sendiri sebab kat sabah x tau nak cari kat mana

      Delete
  3. wahhh.. sis.. xletak sos tiram ke?? wana jer letak ekh?? hehe... tp mmg sedap bhung grg singapore nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. x letak la sayang..ikut tekak masing2.maybe wana suka masin manis sos tiram tu..letak saja..asalkan kena dgn selera wana

      Delete
  4. nmpk sedap nie...nk ckit...huhuhu...

    ReplyDelete
  5. Singgah sini kak....^^


    Actually, saya minat Bihun Goreng Singapore...rasanya sedap..cara buat pown mudah kan...xper, membaking niy boleh belajar..belajar sehingga berjaya...^^ Hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap pun..nak buat pun mudah saja..saya tengah usaha membaking balik.masa pregnant dulu dh tinggal lama bab2 membaking ni

      Delete