Monday, November 21, 2011

Nasi Ayam Special

Salam Readers

Dah lama kan Pn Putri tak update blog ni. Lately busy sikit. Jumaat lepas En Amri baru balik dari Pasak Bumi..jadi banyak kain baju dia yang nak kena dobi. Then on weekend badan aku jadi lemau sangat-sangat. Entah la..kepala rasa pening dan rasa macam nothing exciting in my life. Maybe aku sedih bila baca message Nana. Dia bagitau Arwah Pak Yop meninggalkan kami pagi Sabtu lepas. Walaupun aku tak rapat dengan arwah..jumpa pun 3 or 4 kali dalam setahun saja..but,still sedih bila orang yang kita kenal and related dengan kita passed away. 

Masa aku tengah in gloomy weekend, kesian jugak tengok En Amri melayan aku. Dia lah yang masak..yang paksa aku makan ubat selsema bila aku tak boleh nafas and semalam aku paksa dia drive ke Marry Brown Kota Kinabalu hanya sebab aku nak makan Mee Kari. Sampai di tengah jalan kereta Kelisa out of petrol (meter petrol kereta rosak so kami tak sedar bila kereta habis petrol). Jadi terpaksa lah kami laki bini menapak ke stesen minyak yang terdekat. Sampai di Marry Brown..mee kari pulak dah habis. So aku apa lagi....menangis lah dalam kereta. On the way balik, En Amri singgah kedai mamak dan tappaw kan aku nasi dengan lauk ayam dan kari. Huhuhuhuhu..sebab kesiankan dia..aku makan jugak nasi (walaupun sikit)...tapi tekak aku ni still nak makan mee kari jugak. Aku pun tak paham dengan mood aku sekarang. Kalau nak makan satu benda tu..aku cuma nak makan benda tu jer. Kalau tak dapat makanan yang aku nak..aku rela tak makan. Kenapa yer?!!!! Pelik dengan diri sendiri kejap.

Ok lah..enough story pasal mood aku yang tak berapa nak betul lately. Entry kali  ni aku nak kongsi resipi NASI AYAM SPECIAL yang aku masak last Friday. Resipi ni aku ambil dari My Resipi, tapi aku ubah here and there ikut sedap tekak aku dan En Amri. Kalau nak ikut resipi asal pun sedap jugak. Ok here is the recipe :

Nasi Ayam Special
Ayam saja yang sempat disnap..Mintak Maaf yer!!!

Bahan-Bahan

Air Rebusan
1 ekor Ayam
2 ulas Bawang Putih
2 cm Halia
1 kiub Ayam

1. Tumbuk bawang putih dan halia.
2. Rebus bawang putih, halia, ayam dan kiub ayam bersama air.
3. Angkat ayam bila ayam sudah separuh masak.

Nasi
5 cawan Beras
3 sudu besar Butter
1 cm Halia
4 ulas Bawang Putih
1 batang Serai
air rebusan ayam (ikut sukatan macam nak masak nasi)
garam

1. Cairkan butter dalam kuali. Tumiskan halia, bawang putih dan serai.
2. Basuh beras. Masak beras bersama air rebusan ayam, garam, halia, bawang putih dan serai dalam rice cooker.

Ayam
1 sudu besar Kicap Pekat 
1 sudu besar Sos Tiram
1 cm Halia
2 ulas Bawang Putih
sedikit kicap cair
madu (budget sendiri)

1. Tumbuk bawang putih dan halia.
2. Campurkan ayam yang direbus separuh masak tadi bersama bahan-bahan diatas.
3. Perap selama 1 jam. 
4. Letakkan sedikit minyak pada dulang pembakar. Masukkan ayam yang telah diperap.
5. Bakar ayam sehingga masak.

Kalau ikut resipi asal ayam ni digoreng tapi aku terpaksa bakar dengan oven memandangkan En Amri tengah usaha nak menstabilkan BMI dia.

Sos Cili (kuantiti budget sendiri yer)
Cili Padi Merah
Bawang Putih
Halia
Cuka
Garam, Gula
Air Rebusan Ayam

1. Tumbuk cili padi, bawang putih dan halia.
2. Masukkan semua bahan diatas dalam 1 mangkuk. Gaulkan.
3. Kalau ada bahan yang kurang sila tambah sendiri.

Sup
Air Rebusan Ayam
Rempah Sup
Daun Sup
Bawang Goreng
Garam dan Gula

1. Panaskan baki air rebusan ayam tadi.
2. Masukkan rempah sup. Tambah garam dan gula secukup rasa.
3. Masa nak hidang, potong daun sup. Masukkan daun sup dan bawang goreng ke dalam mangkuk dan tuangkan sup.

Nasi Ayam ni favorite En Amri. Everytime aku masak confirm dia tambah nasi (nak diet pun tak jadi). Sorry lah ye Baby dear..sekali-sekala kacau diet By. Ok lah maid aku yg namanya LG dah keluarkan bunyi kata dia dah selesaikan tugas dia. Now tugas aku pulak nak menyidai baju. 

For all the Readers : Happy Monday..Jangan curi tulang. 
For En Amri : HAPPY 10TH ANNIVERSARY. ALHAMDULILLAH SAMPAI JUGA KITA KE HARI INI.

8 comments:

  1. assalam..sedapnya nasi ayam ni. selalu akk msk nasinya x buh serai..lain kali nk cuba letak.

    ReplyDelete
  2. I'm Cida: masak lah esok kak..mesti ada yg balik kerja awal

    ReplyDelete
  3. kak mawar:salam..yg serai tu saya gatal tambah sendiri..saja nak tambah wangi nasi..

    ReplyDelete
  4. Dah lama tak makan nasi ayam T.T

    ReplyDelete
  5. lily:sila-sila..boleh tappaw ni

    ReplyDelete
  6. Yang ini confirm aku makan kat kedai je :)

    ReplyDelete
  7. sama la ciksu pon suk anasi ayam.kalau goreng berminyak kan..hihi

    ini la permulaan yang tahu pregnant kan :D
    tanda orang mengidam la tu :D

    ReplyDelete