Wednesday, May 16, 2012

Sicilian Orange Cake

Salam All

Puan Putri timbul lagi dengan hasil eksperimen terbaru. Lama jugak tak meng"update" blog ni. Since pregnancy dah masuk 7 bulan, pergerakkan dah agak terbatas..mood nak memasak or mem"baking" pun macam chipsmore. Nasib baik tinggal dengan Mama..celik mata..makanan dah tersedia atas meja. Macam magic je kan (sebab Mama yang jadi fairy godmother).
But last nite suddenly terasa nak mem"baking" semula. Maybe sebab aku dapat berita gembira petang semalam (will share it in next entry..insyaAllah.Doakan saya rajin mengupdate blog ye). Aku  masuk dapur dan intai dalam peti sejuk Mama. Terjumpa sebiji buah oren. Kesian plak dekat buah oren tu...macam tengah kesepian jer. So, aku pun decide untuk cuba resipi SICILIAN ORANGE CAKE. Resipi asal dari blog Cik Mat Gebu. Tapi macam biasa, ada bahan yang aku ubah sikit mengikut kesesuaian bahan dalam dapur Mama. Kek ni tak susah sangat nak buat..prep time pun sekejap saja. Sesuai dengan keadaan aku sekarang yang tak boleh berdiri lama-lama. Aku buat dalam bentuk cupcake size medium..dapat around 20 biji. Bila makan, terasa ke"oren"an kek ni walaupun jus oren yang aku guna tak ikut sukatan resipi Cik Mat Gebu. Plan asal nak buat icing oren sekali, tapi lepas rasa kek yang dah siap masak, tak jadi pula coz kek ni saja pun dah cukup manis. Next time maybe aku akan kurangkan gula. Teringin nak drizzle kan kek dengan icing. Ok need to stop typing now. My baby sudah start kicking me actively. Here is the recipe :


SICILIAN ORANGE CAKE
Bahan-Bahan :
125 g butter
125 g gula (kurangkan if ada intention nak drizzle dengan icing)
125 g tepung naik sendiri
2 biji telur
3/4 sudu teh parutan kulit oren
40 ml jus perahan oren (aku letak jus hasil perahan 1 biji oren)

Bahan icing
65 g gula icing
2 1/2 sudu besar jus oren

Cara Membuat :
1. Panaskan oven 175 C.
2. Pukul butter bersama gula sampai putih.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Putar sampai kembang.
3. Masukkan parutan kulit oren dan putar rata.
4. Perlahankan speed mixer, masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diputar. Diikuti dengan jus oren. Putar rata.
5. Sudukan dalam acuan cupcake sehingga 3/4 penuh.
6. Bakar selama 15 ke 20 minit. 

Untuk icing oren, satukan bahan icing dan drizzle atau curahkan atas kek apabila kek sejuk.

++++ SELAMAT MENCUBA ++++



2 comments:

  1. ari nie ramai yg post ttg makanan..nie yg wat terliur nie...mkn panas2 sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..org tengah sibuk testing resipi.puasa kan nak dekat. nanti x ada lah kelam kabut nak cari resipi utk menu berbuka nanti.

      Delete