Tuesday, January 24, 2012

At last....

Salam all,
Lama kan Pn. Putri tak update blog ni. Sorry ya..life a liltle bit tunggang terbalik. Nak blogwalking pun sometime tak ada masa. Entry kali ni maybe panjang sikit dari biasa coz, Pn. Putri nak lepas gian berblogging.
Actually, I just want to share a story. A big happy story. After 2 years of waiting, akhirnya...jeng..jeng..jeng

Akhirnya..misi berjaya
Alhamdulillah..Allah makbulkan juga doa aku dan En. Amri. Lama dah aku simpan berita ni...baru sekarang rasa this is the right moment to share. Rite now, aku baru nak habiskan trimister pertama. Macam-macam perasaan ada..surprised, gembira, takut, confuse, nervous. Owh..I don't know how to explain. Since this is my 1st pregnancy, aku dan En. Amri agak careful (sometime aku rasa En. Amri yang terover careful).

Nasib kami tak sebaik newly wed couple yang lain. Cerita kami agak berbeza. Since married, aku tak pernah pregnant. Banyak jugak cara kami cuba..mengurut, fertility treatment,... (opssss!!! Baru 2 cara.But..lebih dari satu tu kira banyak lah kan). Untuk mengurut..aku dah pergi 3 tempat termasuk yang terakhir aku mengurut pada mak mentua sendiri. About the treatment pulak..aku tak berani nak cuba produk kesuburan di pasaran..takut buah pinggang dan hati aku tak boleh terima. So I went directly to a private hospital in Sabah for the treatment (terpaksa jadi tikus makmal). Hasil ujian shows that my progesterone hormone level lower than normal woman..maybe sebab stress or masalah underweight aku. Banyak kali jugak kami ulang-alik hospital. Ambil pil, injection and scan (yang agak menyakitkan)...but yang paling sengsara untuk kami was bila aku tetap didatangi oleh Miss P. Kecewa sangat. Orang lain boleh cakap, jangan mengharap sangat after buat treatment....tapi mana mungkin aku tak mengharap. Siapa yang pernah lalui situasi macam aku saja yang boleh faham. So, after gave a lot of thinking, aku stop the treatment before raya last year. Almost give up. Tak sanggup lagi nak lalui saat-saat kecewa bila treatment tak menjadi.

But, after 3 months aku berhenti treatment..Alhamdulillah..Miss P aku lewat menerjah 2 weeks and aku buat test PT...and the result was positive. 3 kali aku buat PT untuk confirmkan. For the doctor yang handle treatment aku..she said it was miracle. But, for me..dah sampai masa Allah bagi kami rezeki ni. Actually aku pun tak sedar bila aku start pregnant..maybe masa insiden aku menangis tak dapat makan mee kari. 

So for those woman yang masih belum berjaya pregnant, jangan lah putus asa untuk berdoa. Yakin lah..Dia tak pernah abaikan kita. Mungkin belum tiba masa yang sesuai untuk Dia makbulkan doa kita. Sesungguhnya Dia lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita. And for En. Amri : Thank You coz tak pernah bosan menunggu saat ini. I really love you... Double kisses for you from us.

Ok lah need to go. Nak kemas barang En. Amri untuk dia balik ke IPDA. Please pray the best for me and my pregnancy  (I'm very nervous everyday).

5 comments:

  1. waa..thniahh kak...mesti happy sangat2 kan..take care tau..semoga semuanya selamat...:)

    ReplyDelete
  2. najihah sahami: thank u dear..memang happy sangat after 2 year menunggu..doakan semoga semuanya baik2 dan selamat ye

    ReplyDelete
  3. Mohammad Abu Bakar Kamal : thank u..take care urself too

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah.
    ciksu dah 5 tahun dah.

    sama macam putri juga.mengurut dah merata.last sekali dgn mak mertua juga.

    kadang2 rasa mcm give up.bila harapkansesuatu tak dapat.tapi still mencuba lgi.
    tipa2 bulan berdoa spy miss p tak dtg tp ttp datang juga

    ReplyDelete